Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Sundhedsvæsen

Ældres sundhed og særlige behov i sundhedsvæsenet

Styrk medicinsikkerheden

Ældre Sagen arbejder for at komme fejlmedicinering og medicinspild til livs

Ældre har typisk mange forskellige sygdomme og tager derfor ofte rigtig meget medicin.

Faktisk er hver femte over 75 år i behandling med mindst fem forskellige lægemidler.

I gennemsnit får ældre mennesker seks forskellige typer medicin, inden de flytter på plejehjem. Og når de flytter på plejehjem, får de i gennemsnit otte forskellige lægemidler.

Fejlmedicinering har alvorlige konsekvenser

For særligt svækkede, ældre mennesker kan en forkert dosis have fatale konsekvenser. Medicinfejl er hvert år skyld i flere tusinde indlæggelser og desværre også dødsfald.

Ældre Sagen arbejder derfor for at få skabt en større medicinsikkerhed.

Medicinforbrug skal løbende vurderes

Vi bruger mere og mere medicin.

Det er i mange sammenhænge rigtig godt, fordi det kan holde os raske. Men det er ikke alle lægemidler der virker for alle patienter.

Og det er ikke alle behandlinger, der bliver ved med at give mening, når man bliver ældre, mere syg, og ens livssituation ændrer sig.

Der skal således hele tiden ske afvejningen af effekt og bivirkninger, samt at situationen ofte ændrer sig over tid.

Læs også: Bliv klog på medicin, regler og tilskud

Ældre mennesker mere udsatte

Ældre mennesker er mere udsatte over for bivirkninger fra lægemidler og et stigende antal lægemidler med alderen er i sig selv en risikofaktor for at opleve medicinrelateret skade.

Det betyder, at ikke al behandling nødvendigvis skal være livslang.

Den sygdom, man bliver behandlet for, kan have ændret sig. Der kan også være kommet nye måder at behandle på. Eller der kan være kommet nye sygdomme til. Eller man kan ganske simpelt bare være et andet sted i livet og have fået andre prioriteter.

Derfor er det vigtigt, at der løbende tages stilling til den enkeltes medicinforbrug, hvor man løbende genovervejer og evt. stopper behandlinger.

Dette bør bl.a. ske ved at ældre patienter, der tager mange lægemidler bør få foretaget medicingennemgang en gang årligt eller i forbindelse med indlæggelse/udskrivelse eller lignende.

Personalet skal have rette kompetencer

I og med at lægemiddelforbruget stiger i takt med alderen og kontakten med ældreplejen, er det afgørende at hjemmeplejen har de rette lægemiddelkompetencer til at kunne administrere mange ældres medicin.

Rette lægemiddelkompetencer er vigtige i forhold til, at den enkelte får den rette medicin, og i forhold til at sikre gode arbejdsgange omkring medicinhåndteringen.

Endelig er det afgørende, at personalet har en forståelse for, hvornår en forringet helbredstilstand kan skyldes bivirkninger fra medicinen.

Det kan også være i form af et samarbejde med farmakonomer eller farmaceuter, tværfaglige samarbejder eller via udgående teams.

Sidst, men ikke mindst er det afgørende, at lovgivningen følger med udviklingen af området, så plejehjem og akutfunktioner kan have medicindepoter. 

Digitalt medicintilskudsabonnement

Der er stadig flere, der fravælger eller udskyder købet af lægeordineret medicin af økonomiske årsager.

Årsagen til, at mange ikke har råd til medicin, er ofte, at patienten netop har påbegyndt et nyt tilskudsår.

Det giver store spring i egenbetalingen, hvilket især rammer de økonomisk sårbare.
 
Derfor bør der indføres et digitalt medicintilskuds-abonnement, der udjævner tilskudsåret.
 

Ældre Sagen er med i Alliancen Stop Medicinspild

Alt for meget medicin bliver håndteret forkert. Det truer både patientsikkerhed, vores miljø og sundhedsøkonomien – stik imod hensigten.

Derfor er Ældre Sagen sammen med Pharmadanmark, Danmarks Apotekerforening, Gigtforeningen og Lægeforeningen gået sammen i ’Alliancen Stop Medicinspild’, der har til formål at hindre medicinspild og miljøbelastning fra medicin.

Det skal ske ved at fokusere på bedre brug af medicin og ved at gøre os alle opmærksomme på, at medicinrester skal afleveres på apoteket og destrueres korrekt.

Samler man til lager i medicinskabet, kan det blive svært at huske, hvad man skal tage, og hvad der ikke længere skal bruges eller er blevet for gammelt.

Ældre Sagen har derfor sammen med alliancen sat fokus på, at ubrugt og udløbet medicin skal afleveres på apoteket af hensyn til miljøet, men også for ens egen sikkerhed.

Læs mere om Alliancen Stop Medicinspild på stopmedicinspild.nu

Sidst opdateret 08.05.2024